måndag 24 januari 2022

Saker jag funderar över

När slutade folk använda ordet tambur?

Om vi har lite för lite att göra på jobbet just nu? Jo, det kan man väl säga.

3 kommentarer:

Botant sa...

Tambur känns lite främmande har nog aldrig funnits i landsorten. Vet inte om farstu är exakt samma sorts utrymme men det byggs ju inte i nya hus! I min barndom var farstu ett oeldat utrymme med dörr att stänga till riktiga rummen för att bevara den goda husvärmen. Ett slags sluss där man parkerade skor o en del annat, ibland även grovkök. En del hade även finfarstu, ja utan grovkök då. I nutida ingångar med hall verkar det saknas dörr inåt och hallen har direkt öppning till vardagsrum mm. Jag har alltid velat ha förstuga och hatar öppna planlösningar där hela vardagsrummet kyls ner när man öppnar ytterdörr. Opraktiskt och oekonomiskt. Jaja det är kanske lite annorlunda i lägenheter men jag ville bara få detta ur mig. Tambur? Har aldrig hört någon säja ordet till mej trots att jag är rätt gammal, klassfråga eller dialekt?

Markattan sa...

Önskar att jag hade tid att fundera över tamburer jag haft och när jag, tydligen, slutade att ha en. Och också, att jag hade ork att kommentera klokt kring denna viktiga fråga.
Mitt råd, njut så länge du kan.

Markattan

DDT sa...

Botant - jamenvisst. En sådan farstu hade min farmors hus. Mycket praktiskt. Öppen planlösning är bara bygbolagen som gör det lätt för sig. Jag har svårt att föreställa mig att så himla många människor gillar det egentligen.
Minns egentligen inte när använde ordet tambur senast. Det känns som om det var väldigt länge sedan. Kanske när jag var liten och bodde i Stockholm. För visst känns det som ett storstadsord? En tambur känns som något man har i en stor våning.

markattan - ja. du har slutat använda det ordet. Det är jag nästan säker på. Eller känns det som om det ingår i din vardagliga vokabulär?
För övrigt känner jag för dig. Man borde alltid ha tid att fundera över så viktiga saker. Men kanske inte riktigt så mycket tid som jag har just nu.