Hur de nya beteckningarna för glödlampor (heter det ens så nu) fungerar.
Jag har läst om det flera gånger, men det vägrar helt enkelt att fastna. Varje gång jag skruvar i en ny lampa blir det en ren överraskning hur starkt den lyser. Vilket är väldigt opraktiskt. Jag har för tillfället kirurgstark belysning i hallen så att varje gruskorn avtecknar sig med perfekt skärpa. Nattlampebelysning på toaletten, vilket i och för sig får mig att tro att jag inte har några rynkor. Plus på detta. Och ingen belysning alls i biblioteket vilket gör kvällarnas bokval mycket slumpartade.
Finns det någon kurs man kan gå, tro?
Hur starkt lyser du då lille vän?
Ibland förvånar det mig att alla tester tyder på att jag är nomalintelligent.
13 kommentarer:
Här är också en lampdjungel men jag har lärt mig nu (på sista tiden) att när lampa ska inhandlas då letar jag efter den gamla beteckningen på förpackningen.
25 w eller 40, 60. Oftast har de inte exakt de siffrorna på förpackningen men lite i närheten brukar fungera bra.
Lärde mig förra helgen att på Ikeas lampor tar man bort en nolla (ja av det som står tryckt på förpackningen, en själv o ev sällskap får stanna) så har man ungefär den gamla beteckningen.
Står det 400 lu är det alltså ung en 40w.
Du är inte ensam, som du ser. Jag är också totalt vilse och brukar, som Karin, leta efter gamla beteckningar.
Tipset om att ta bort en nolla var bra, hoppas bara att jag kan komma ihåg det!
Karin - står det på förpackningen? Var har de gömt den informationen? Jag brukar leta en stund och sedan ge upp och bara köpa några, med någon slags förhoppning att det ska bli rätt. Det blir det sällan. Och när jag väl skruvat i den orkar jag aldrig byta pga lat.
September - wow! Bra tips. Och en väldig tur med den där nollborttagningen, annars skulle det väl bli rätt tomt på Ikea? Jag tackar och bockar för detta eminenta råd.
Humlan - jag ska också försöka lägga detta på minnet. Det var ju i alla fall lite logiskt. Nu ska jag bara fatta vilka slags lampor som har kallt/varmt ljus och vilka som tänds direkt istället för att ta tio minuter på sig för att ge mer ljus än en tändare i en lagerlokal.. att tända en lampa har blivit ett mysterium. Ska det vara så?
En ny vetenskap det där. Jag chansar vilt, ibland blir det bra, oftast inte.
Markattan
Samma som jag alltså. Fast den är väl inte så ny längre? Borde vi inte ha fattat vid det här laget? Vad är det med glödlampor som hindrar aktivering av hjärnan? Chemtrails? Är det dags för foliehatt?
Jaa, foliehatt på!
Markattan
Jag tog en broschyr när dom började lägga om systemet, men nu har man tydligen (?) bytt igen, så det är rätt hopplöst, men det brukar stå på asken, tror jag, men finns lampor som är så våldsamt dyra att man=jag får hicka.
Jag tror man kan gå 3-årig gymnasieskolas fysik, nångång där tar dom upp ämnet. Men det kan ju kännas som en onödigt lång kurs. Wikiedia är genvägen. Watt är väl ren energiförbrukning och inte mått på hur mycket som blir ljus.Eller bara värme.Lumen är mått på ljusstyrka. Men det väl nån slags standard nu utdöd precis som märkn med max watt i lamporna
Annars blir jag så glad av små led-ficklampor. Lite sketen lampa fingerstor och så lyser den kolossalt. Led i glödlampa är väl ok men färgerna blir annorlunda, tacka vet jag dagsljus. Om sola skiner o de inte e novemberdimma
https://sv.wikipedia.org/wiki/Gl%C3%B6dlampa#Alternativ_till_gl%C3%B6dlampan
https://sv.wikipedia.org/wiki/Lumen_(enhet)
https://sv.wikipedia.org/wiki/Watt
Jo men visst:
https://www.lampan.se/belysningsguiden/oversattningstabell-ljuskallor/
tigerlilja - det där med priserna är ytterligare en sak jag verkligen inte förstår. Varför kostar en lampa 100 kronor. Håller den i evighet? Lönar det sig att köpa den? Hur ska jag kunna jämföra kostnaden. Jag vet att det står att somliga lampor har 10 000 timmar brinntid, men det verkar aldrig gälla hemma hos mig. Alla lampor går sönder stup i kvarten. Jag blir trött i hjärnan bara av att fundera på saken.
Botant -det känns lite som överkurs att gå om gymnasiet för att fatta hur man köper glödlampor. Men tack för tipset. Och länken. Problemet är ju att jag läser de där sidorna och sedan omedelbart raderar varje användbart fakta från hjärnan. Min skalle tycks vägra ta in denna typ av information. Men jag kan fortfarande schlagertexter från 70-talet...
Ha ha, de sista meningarna kan jag verkligen instämma i. Fast jag får komplettera med 60-talet. Det där ljuva... Hoppas låten satte sig i fler än min hjärna nu. ;)
Men göööör inte så mot mig! Nu ska jag alltså gå och nynna på den också... Eller själva nynnande pågår mest inuti huvudet. Om jag nynnar högt känner inte ens jag igen vad det ska föreställa. Jag kan verkligen, verkligen inte sjunga.
Skicka en kommentar