torsdag 20 juli 2017

Obesvarad kärlek

Jag är något av en naturmulle. Åtminstone i teorin. Jag oroar mig för plast i haven, utrotning av djur, övergödning av sjöar... you name it. 

Så, när jag läste om att man kunde vara lite snäll mot humlor, bin och andra nyttiga djur genom att anlägga en äng med blommor kändes det som helt rätt grej. Jag har ju redan en äng!

Teorin är att man ska utarma jorden genom att avverka gräset och ta bort det. Då får klassiska svenska sommarblommor en chans att komma tillbaka till glädje för humlor och hugade bukettplockare. 

Det är alltså teorin. I verkligheten däremot...
Den här biten äng har jag kämpat med i två år. Tagit ned gräset, krattat ihop det, komposterat och förväntansfullt spanat efter spirande ängsblommor. 

Den här biten äng har jag lämnat åt sitt öde. 
Va fan?

Naturen verkar helt enkelt inte gilla mig lika mycket som jag gillar den. 
Är inte det lite sorgligt?


6 kommentarer:

Markattan sa...

Köp några påsar änsblommefrön och strö ut över din äng när du slagit och krattat den. Då kommer den nog att visa upp sin kärlek till dig.

Markattan

Småländskan sa...

Jo, det är sorgligt. Å andra sidan tror jag naturen sköter det där själv. Humlor, bin och andra vill nog inte ha nåt "tillrättalagt", utan nöjer sig med det som är naturligt.
Försöker också vara en naturmulle, tänka på återvinning, sortering, inte kasta omkring en massa skit. Tyvärr är det alltför många som tänker annorlunda. Ser det varenda dag i vårt miljöhus/soprum, det jag tyckte var fint och välskött när jag flyttade till min brf. från att ha bott i "eget hus" i alla år. Idag agerar jag som en "Ove" (F. Backmans En man som heter Ove) och är inte speciellt stolt över att behöva det. Avskyr när folk överlåter till andra att ta hand om deras avfall, kartonger, bilbatterier och annat. Några hundra meter härifrån finns en återvinningsstation, men tydligen är det för långt för att folk ska orka dit.
Jag blir så jävla trött, alltså!

DDT sa...

Markattan - jag ska göra exakt så. Frön ligger och väntar. Tydligen ska man så dem på hösten för att de ska få större chans att etablera sig. Så... nästa år kanske?

Småländskan - med dagens jordbruk försvinner ju de små ängarna som fanns förut. Färre betande djur, tidig skörd av ensilage och monokulturer gör det tufft för både växter och djur. Jag vet inte om det är så naturligt heller?
Min inre Ove vaknar också i soprummet. Hur svårt kan det vara att förstå att du inte kan använda plastpåsar till pappersinsamlingen till exempel?

Markattan sa...

Tänkte just detsamma och se till att fåglarna har annat gott att äta.

Markattan

Smultronblomman sa...

Tänkte just föreslå samma som Markanta. Så "Ängsblommor".

DDT sa...

Ni är kloka som räkor båda två. Vi håller tummarna för nästa år.