Tjockisen läser

måndag 20 juni 2016

Den där jobbenkäten, den tar vi

När man inte kan komma på något att skriva om är det ju underbart att det cirkulerar omkring färdiga frågor som man kan svara på. Mer sånt, tack!

Vad ville du bli när du var liten?
Gud. Tyckte uppenbarligen att någon borde styra upp världen. Veterinär, vilket fortfarande är mitt drömyrke. Vissa dagar drömde jag också om att jobba i godisaffär.

Vad trodde du att du skulle bli när du var tonåring?
Totalt misslyckad eller kanske journalist, fast mest troligt helt misslyckad. Jag var bitvis ganska deprimerad i tonåren.

Gick du någon nischad gymnasielinje?
Nej, sådant fanns nog knappt. Jag läste Samhäll, estetisk variant. Vilket egentligen bara betydde att vi hade någon timme teckning extra i veckan.

Vad hade du för betyg?
Medelmåttiga i högstadiet. Halvbra på gymnasiet, när jag var betydligt gladare. Riktigt bra på högskolan eftersom tentapluggande passar min hjärna.

Vilka var dina bästa och sämsta ämnen?
Svenska var alltid mitt bästa. Helt värdelös var jag på franska, vilket jag gärna skulle vilja skylla på min lärare. Tyvärr var det nog mest mitt eget fel. Jag fick något slags fobi för allt som hade med Frankrike att göra. Utom ost, förstås. Osten gillar jag.

Utbildade du dig efter gymnasiet?
Jajamensan! 3,5 år helt i onödan. Eller, det var ju kul att plugga. Men det känns lite surt att betala så mycket till CSN för något jag jobbat med i ungefär 7 månader.

Vilket var ditt allra första jobb?
Statist i en teaterföreställning. Jag sjöng! Ensam. Jag var dock så liten att det antagligen ansågs charmigt att jag sjöng falskt. För det måste jag ha gjort. Jag är enormt omusikalisk.

Vad har du mer haft för yrken?
Jag har jobbat som konditoribiträde, kontorist, kyrkogårdsarbetare, trädgårdsarbetare, telefonintervjuare, löneförättare, hemtjänstassistent, personlig assistent, telefonförsäljare, tidningsbud, originalare, ateljéansvarig, copy writer, skribent och säkert något mer.

När hamnade du i den banan du är idag?
Halkade in på skrivandet lite långsamt allt eftersom när jag fick allt fler sådana uppdrag. Helt utan plan.

Vilken var stunden när du liksom visste att du var på rätt väg?
Herregud! Det har fortfarande inte hänt. Jag skulle byta och bli veterinär omedelbart, om det bara var möjligt.

Vad brukar du få höra att du är bra på i ditt jobb?
Att få till det.

Vilka är dina sämsta sidor på arbetet?
Jag är lat och har svårt att få tummen ur och faktiskt jobba innan det börjar närma sig deadline. Prokrastinering är mitt största problem rent generellt.

Tre saker du är extra stolt över att ha gjort i ditt jobb?
Alltså nej. Visst har jag gjort saker som jag varit stolt över under några dagar, men det går över så otroligt fort. Jag saknar förmågan att tycka att mitt arbete är speciellt viktigt. Vilket är väldigt bra när det går fel…

Vad går ditt jobb ut på mest?
Att skriva. Ibland tänker jag till lite också. Helst ska jag göra det innan jag skriver. Det är tyvärr inte alltid fallet.

Vad skulle du vilja jobba med om du inte jobbade med det du gör nu?
Men, ska vi prata om veterinäryrket nu igen? Gnugga in det bara. Fast jag skulle gärna jobba på bibliotek också. Älskar bibliotek!

Vad tror du skulle vara det absolut sämsta arbetet för dig?
Alla jobb där man förväntas "arbeta med människor". Herregud, vad jag inte fungerar med människor.

Vad gör du om fem år?
Om jag inte har vunnit på Lotto så gör jag antagligen ungefär det samma som nu. Eller något helt annat.  Säljer potatis kanske?

Vad gör du när du är 60 år?
Planerar för att gå i pension. Kommer säkert att ha något litet företag rullande. Jag gillar trots allt att ha företag.

Vad skulle det stå på ditt visitkort om du fick drömma?
Universalgeni.

4 kommentarer:

Markattan sa...

Veterinär säger du?
Det skulle jag också vilja vara.

Markattan, ser fram emot visitkortet.

Anonym sa...

Nu verkar ju veterinär vinna utan tvekan, men jag vill ändå höja ett varnande finger inför uttalandet: "Älskar bibliotek!" Det gjorde jag med, och sen blev jag bibliotekarie. Det finns tyvärr en enda sak en jobbar med som bibliotekarie och det är människor. Tyvärr! Hade själv en idé om att det var böcker/litteratur/det skrivna ordet med nej. Lattemammor med ouppfostrade barn som klättrar på hyllorna, de hånglande tonåringarna, tanten som nästan är blind, narkomanen som tuppar av inne på toaletten, den psykiskt sjuke som pratar med Jesus, studenterna som är desperata och de tidningsläsnade herrarna. Kort och gott, på ett bibliotek jobbar du bara med människor. Som biblioteksbesökare däremot (ack ljuva tid) där var böckerna i fokus, men det gäller som sagt inte om du jobbar där. Trevlig måste en vara också. Mot alla. Alltid. För vidare läsning om detta yrke rekommenderar jag varmt den insomnade bloggen Arga bibliotekstanten. Uppdateras ej, men allt stämmer. http://argabibliotekstanten.blogg.se/

September sa...

Löneförättare? Helt nytt ord för mig även om jag anar vad jobbet innebär.

Jobba du vidare med ord, det gör du väldans bra.

DDT sa...

markattan - visst verkar det vara ett alldeles förträffligt yrke? Jag gillar ju djur.

Anonym - du har förstås rätt. Jag har en tendens att glömma av nackdelarna med biblioteken trots att jag faktiskt läst Arga bibliotekstanten. Du har väl inte missat att hon även har bloggat på Litteraturmagasinet? Tyvärr verkar hon ha slutat skriva igen. Det är synd.
Men biblioteket alltså, klart att det är fullt av lattemammor, gubbar, narkomaner och psykiskt sjuka. Fast jag låtsas inte om det. Jag kommer ändå inte att skola om mig till bibliotekarie, så jag säger tiddelipom och behåller min drömbild av yrket.

september - det är ganska självförklarande, eller hur? Det är ett sådant där jobb där du bara får feedback när du gjort något fel. För då blir någon arg.