Tjockisen läser

tisdag 13 oktober 2015

Hoppsan, det var tydligen fel kortkommando

Idag har jag tillbringat orimligt mycket tid med att försöka få min dator att sluta prata med mig.

Genom att trycka på lite random kortkommandon kan man tydligen sätta igång datorns voiceover. Om man är dum nog att göra detta (TIPS: Var inte så dum!) så tror datorn tydligen att man är blind och talar hjälpsamt om exakt vad som råkar vara markerat på skärmen.
Oavbrutet.

Det tog mig ungefär två timmar att lyckas stänga av denna funktion.

Men annars går det bra.
Eller kanske inte bra direkt…
Men i alla fall inte så dåligt att jag funderar på att gå ut och stångas med en spårvagn.
Ibland får man nöja sig med det.

6 kommentarer:

Markattan sa...

TIPS:
Stångas inte med spårvagnar!

Markattan, stångas med... Hm!

Den där tjockisen sa...

markattan - nej, jag försöker verkligen låta bli. Spårvagnar är livsfarliga. Framför allt nu när spåren börjar fyllas av blöta löv.

Smultronblomman sa...

Känner igen den känslan. Ena katten skulle absolut ligga på skrivbordet, framför skärmen, när jag arbetade en dag. Han skymde delar av skärmen och jag försökte få honom att lägga sig på sin kudde, vid sidan om, men han gick tillbaka hela tiden. Jag blev mer och mer irriterad, för jag höll på med något väldigt viktigt som jag hade en deadline på. Till slut reser jag mig upp och ska lyfta ner honom. Om jag klämmer till på tangentbordet med ena handen (eller mer trologit - en bilring på magen) eller om det är han som trampar runt vet jag inte. Jag väljer att naturligtvis skylla på katten. Resultatet blev att skärmbilden roterade 180 grader. Jag visste inte vad som hämnt och trodde i min enfald att om jag startade om datorn skulle problemet vara löst. Men icke! Jag ville inte ringa till IT supporten. Jag ringde maken som höll på att kissa ner sig av skratt när jag bad om hjälp. Jag lyckades återställa bilden genom att gå in på inställningar och lokalisera skärmen.
Det värsta var att några dagar senare, när jag träffar en av ingenjörerna, visar han med ett knapptryck vad som hänt. Nu vet jag att det var nog jag som klämt Alt Gr + "Pil nedåt" med magen. Nu vet jag hur man återställer det till nästa gång det händer. Alt GR + "Pil uppåt".

Den där tjockisen sa...

smultronblomman - åh herregud! Kan man råka göra sådant också? Jag testade förstås också omstart (vilket är ungefär så långt som min tekniska kapacitet och felsökningsförmåga sträcker sig) men det hjälpte ju inte ett dugg. Istället fick jag googla. Det visade sig att jag hade lyckats trycka på ctrl+fn+fn+f5 vilket hade satt igång den här helt ovälkomna funktionen. Men det gick att stänga av den i systeminställningar. Till slut.
Hatar när sådant händer!
Dessutom undrar jag vad fn är? Jag fattar inte vad det är för knapp. Kanske är det svordomar? Att jag skulle ha svurit samtidigt som jag höll på att trycka på f5 knapparna är troligt. Det gör jag nästan jämt.

I will not keep calm and you can fuck off sa...

hahahahahahaha - förlåt, men bara tanken på att datorn ska sitta och SÄGA allt som är markerat: aaaahahahahhahahahahhaa

Den där tjockisen sa...

iwill - jamendufattar… så sjukt irriterande. Varje gång jag röde musen så började datorn prata.