torsdag 19 juli 2018

Mister du en...

Jag kom på något att göra av jättesquashen till slut. Jag gjorde squashplättar! Och se på fan, de blev riktigt goda till rökt lax, kokta rödbetor, smulad fetaost och gräddfil. 


Problemet är bara att under tiden det tog mig att komma på vad jag skulle laga har landet producerat två till. Och majs och gurka. Nej, det är inte synd om mig, men nu måste jag googla recept igen. Det enda jag vill är att ligga i hammocken och dricka kylda drycker. Googla = jobbigt! Laga mat = ännu jobbigare. Jag vill ha kall, flytande föda. Milkshake?


Här är dagens skörd. Med tändsticksask, så att nu verkligen ska förstå vilka horribla mängder squash jag behöver äta för att komma ikapp. 

Vad vill ni äta i värmen?

13 kommentarer:

Småländskan sa...

Så där ja! Nu ser vi ju vilka jättebamsar till squasher du har, nu när du jämför med tändsticksasken.
Tror jag tipsade förra året, då du odlat fram åtminstone nån squash, om ett recept jag brukar köra på.
Dela squashen på längden, gröpa ur köttet, ta tillvara en del och blanda med nöt- eller blandfärs. Stek färsen, krydda med det du gillar. Fyll halvorna med färsröran, toppa med tomater och nån god ost. In i ugnen till det fått fin färg och osten smält. Ca 225 grader.
Jag gillar starkt, alltså kryddigt, så jag har alltid lite chili, vitlök och annat gott i. Timjan också så klart!
Som jag saknar egenodlingarna nu när jag bor i lägenhet. Men å andra sidan finns ju godsakerna att köpa, men tyvärr är det inte alls detsamma som egenodlat.
Lycka till!

Småländskan igen sa...

Och vad jag vill äta i värmen? Nja, knappast någonting. Det gör inget, eftersom jag ätit massor resten av året och jag numera växer framåt i mittendelen av kroppen. Resten av kroppen växer neråt på nåt sätt. Som barnbarnet sa när vi senast mätte honom och mig här: "men hödudu famo (småländska) det står ju i ditt pass att du är 167 cm och nu är du ju inte längre än 164,5".
Just det, den där halvan är viktig, för mig liksom för barnbarnet. Han, som just fyllt 13, är på väg att växa om mig nu. I skostorlek har han för länge sen rekordet.

Markattan sa...

Filmjölk, Ayran, ost och kalla kokta ägg. Och gurka och tomater som annars tar över tillvaron i skafferiet helt och hållet.

Markattan

DDT sa...

Småländskan - ja det tipsade du om! Och jag lagade det. Jättegott! Men de här är nog för stora för att det ska funka. Det skulle gå åt ett kilo köttfärs. 😜
Jag orkar inte laga mat varje dag när det är så här varmt. Men betyder det att jag inte äter? Tyvärr inte. Jag tycks äta orimliga mängder kex, smörgåsar, bananer, cornflakes och rostbiff. Och glass, massor av glass!

Markattan - vad är ayran? Orkar inte googla pga värmeslag.

Anonym sa...

Jag, min idiot, satte två squashplantor... Tänkte att det är ju gott att grilla i skivor. Vi kan ju inte grilla 4 ggr om dan så jag tvingar alla som lämnar tomten ta med en squash hem./Eva

DDT sa...

Eva - haha! Ett år satte jag 14 plantor och fick någonstans mellan 35 och 45 kilo. Jag delade ut bärkassar med squash till varenda människa jag känner. Men samtidigt är det ju så roligt att odla något som faktiskt fungerar.

Markattan sa...

Ayran är en mycket syrlig yoghurtdryck, salt och mättande. Älskar den, särskilt när det är varmt.

Markattan

Botant sa...

Hm, så fort mina krukor med kogödsel har lyckats producera en ny lagom lång så steker jag den sakta i lite olja med en hackad lök som sällskap. Vitpeppar o salladskrydda på o locket på ibland, Samma sammma samma flera dar i veckan. Jag tröttnar inte för jag har ju olika mat till. Jag gillar den här lite smöriga konsistensen av halvsmält squash fast med förhoppningsvis färre kalorier än smör. Jag orkar inte heller slå knut på mej själv för o hitte på nåt nytt. Detta känns bekant o smakar sommar

DDT sa...

Markattan - nu känns det som om jag frågat om det tidigare. Smakat på det har jag däremot inte. Jag är rätt dålig på syrligt.

Botant - något i den vägen tänker jag alltid att jag ska göra. Eller ha i salladen, eller grilla. Men ofta glömmer jag bort att plocka dem och så står jag där med dessa mastodonter.

Botant sa...

Stekt sqush är jättegod även när den är kall. Tycker jag som inte lyckats odla gurka...

DDT sa...

Gurka brukar trivas i mitt växthus. Men i år växer den inget vidare. Fast nu har jag ju vattenmelon på gång. Det är ett fullständigt mysterium varje år.

M sa...

Jag har också drabbats av squash tidigare år, och kommer nog att göra det igen. Hittade denna sida, bland annat:
http://zeinaskitchen.se/mina-basta-zucchinirecept/

DDT sa...

M - wow! Tack för tipset. Där fanns ju hur mycket som helst att prova. Detta kan vara räddningen.