måndag 23 mars 2020

Matprat

Äta och läsa böcker. Det är ungefär allt jag ägnar mig åt just nu. När jag inte jobbar då alltså. Men just nu rasar det ju inte direkt in nya jobb, så mycket mat blir det.

Den här listan hittade jag hos Sandra Beijer, som hade lånat den från någon annan. Båda tar jättefina matbilder. Det gör tyvärr inte jag.

Vad kan du inte laga?
Plattfisk. Helt omöjligt. Jag får verkligen ingen ordning på filéerna och dessutom smakar de alldeles för ofta dy. Tycker överlag att platta fiskar ser extra läskiga ut. Fisk ska se ut som makrill. Gärna smaka så också.

Har du köpt på dig något särskilt nu under corona?
Inte egentligen. Men de senaste veckorna har jag försökt köpa lite extra varje gång jag handlat. Någon extra förpackning med krossade tomater, vita bönor i tomatsås och förstås: Frebacos råris. Jag skulle kunna leva på Frebacos råris om det inte vore för risken för arsenikförgiftning.
Kanske skulle man ägna lite tid åt att städa skafferiet nu när man ändå är hemma?
Recept du är sugen på att laga?
Friterade äppelmunkar. Det har jag velat göra i hur många år som helst. Varför jag aldrig gör det är aningen oklart. Kanske för att jag kommer att bli så himla sur om de inte blir fantastiska. Nu kan jag inbilla mig att de skulle bli underbara, fluffiga moln av goodness, när de i verkligheten kanske skulle bli flottiga, degiga klumpar med läckande fyllning. Men vem vet, kanske tar jag mod till mig någon dag. 

Nämn en maträtt du aldrig smakat?
Jag har aldrig ätit ceviche. Och det kommer jag troligtvis aldrig att göra heller om inte någon bjuder mig på det. Tanken att jag själv skulle beställa in limemarinerad fisk när det finns så himla mycket annat som låter godare är orimlig. Men om någon lagade det åt mig så skulle det så klart vara kul att testa. 

En fin film som kretsar kring mat?
Fin och fin, men Chef är ju en mysig bagatell som man blir glad av. Lasse Hallströms 100 steg från Bombay till Paris kan man ju också titta på och bli lite inspirerad till att åtminstone lära sig laga de där fem grundsåserna. Åh nu vet jag. The Lunchbox för tusan. Den är ju fin. (Ha, vilka nya fräscha filmer jag rekommenderar...)

Ingrediens du hatar som du skulle kunna låtsas vara allergisk mot för att slippa?
Ananas. Det går rysningar genom hela kroppen när jag råkar på varm ananas i någon maträtt. 

Favoritingrediens?
Bacon, det är ju självklart. Jag misstänker att 30 procent av mina blogginlägg innehåller ordet bacon.

Det är dags för middag med kompisar. Vad lagar du?
Renskav med enbär, kantareller och lingon. Potatis till.

Mat du inte förstår?
Dumplings. Jag kan ha haft otur med de dumplings jag träffat, men ingen har smakat någonting alls. Helt meningslös föda tills man doppar den i någon form av stark sås. Att de dessutom äts med pinnar gör ju inte saken bättre. Jag är så fruktansvärt kass på att äta med pinnar att det är något av ett handikapp. 
Om jag hade räknat kladdkaka som mat hade den garanterat intagit förstaplatsen här. Jag har aldrig mött en kladdkaka jag gillat. 

3 kommentarer:

Markattan sa...

Dumplings ja...
Åt nyss några vegetariska rackare...
Nope, var inte godare den här gången heller. Synd att maken gillar dem så inihe... mycket. Han har dessutom planer på egen tillagning 😩
Stoppar han i ananas i dem blir jag galen.

Markattan

DDT sa...

Huuuu. Dumplings med ananas. Där snackar vi mardröm.
Men visst är de smaklösa? Eller är det bara jag som inte har varit på rätt ställe? Jag kan tycka att det är lite kul att gå på dumplingställen eftersom det är lite annorlunda - men det smakar ju inte mycket mer än kokad luft.

Markattan sa...

Smaklösa är rätta ordet!

Markattan